Dovolenou nemusíte trávit jen v Krkonoších

Červen je považován většinou lidí za nejkrásnější měsíc v roce, a to z jednoho prostého důvodu: Před námi jsou (obvykle) toužebně očekávané dny volna, zasloužená dovolená, a je čas naplánovat ji podle svých niterných tužeb (a pochopitelně i finančních a časových možností).

adršpach skály

Za posledních deset let se zájem o zahraniční cestování snížil až o jednu třetinu a naopak toto množství narostlo u tuzemských pobytů. Do značné míry to způsobila migrační vlna běženců do států západní Evropy, nebezpečí terorismu a také nasycení zájmu o zahraniční destinace a dokonce i pobyty u moře.

Moudří lidé vyznávají po staletí známé rčení, že bychom neměli poznávat cizí kraje, dokud se dobře neorientujeme ve vlastní zemi, však také řada z nás vůbec neví, jaké krásy vás příjemně překvapí např. v severních příhraničních horách, na Vysočině, nebo na jihu Čech a Moravy.
Krkonoše v létě

Turistická atraktivita roste o prázdninách

Turisticky atraktivních míst je na našem území mnoho. To si uvědomuje čím dál více lidí a ti se také snaží tyto lokality navštívit. Stává se pak, že se výlet do přírody mění v divoké a přelidněné mraveniště a podobá se pobytu ve městě. Pamatujte na tyto jevy s předstihem a vydejte se na tato místa buď velmi brzy, s východem Slunce, nebo naopak navečer, těsně před jeho západem. Ostrý úhel slunečních paprsků je v této době velmi působivý, přidává přírodním krásám i historickým památkám na atraktivitě.

Vydejte se na zapomenutá místa

Dovolenou můžete koncipovat i tak, že se zaměříte na místa vylidněná a přesto zajímavá. Může to být např. říčka Střela a historicky cenné objekty v Rabštejně nad Střelou a v Plasích. Odtud můžete pokračovat západním směrem k vodní nádrži Žlutice do Krásného údolí k říčce Teplá. Cestou jistě nepřehlédnete pastviny hovězího dobytka, spásajícího traviny v jedné z nejčistších oblastí naší země.

Další působivou destinací je Tachovsko a Domažlicko, tak trochu stranou zájmu zvýšeného turistického ruchu. Neměli byste si nechat ujít i pobyt v okrese Plzeň-sever v okolí Bezdružic a Konstantinových Lázní. Tamní krajina je velmi malebná, protkaná sítí potoků a říček, kopců i údolí s krásnými a dalekými výhledy.