Vyplatí se kupovat pilový kotouč na ocel?

Lidé mohou mít nejrůznější koníčky. Jedním z těch poměrně běžných, zejména u mužů, je kutilství. Prakticky v každé rodině najdeme někoho, kdo se mu věnuje, s většími či menšími úspěchy. Podle jeho schopností jej pak ostatní členové vyhledávají, nebo se naopak děsí, s jakým „vylepšením“ přijde příště.

Avšak ať už se jedná o kteroukoliv kategorii, je jasné, že k tomu potřebuje nástroje. A rozhodně nestačí ty, které se najdou v každé domácnosti, jako šroubovák či kladivo. Jednou z věcí, které rozhodně využije, je elektrická kotoučová pila, a není divu.

pila1

Na rozdíl od té ruční totiž umožňuje mnohem rychlejší, a především preciznější práci. Navíc si poradí i s materiály, na které by byla ta obyčejná krátká.

Jako výhodu můžeme uvést i fakt, že pokud se otupí, není potřeba kupovat novou pilu. Stačí jen vyměnit kotouč. Toho samozřejmě využili prodejci, kteří začali nabízet specializované kotouče, určené na jeden konkrétní materiál.

Příkladem zde může být pilový kotouč na ocel. Ten má, na rozdíl od toho univerzálního, schopnost snadno řezat právě ocel. Jistě, s tím běžným bychom ji také mohli řezat, avšak trvalo by to mnohem déle, a navíc by se velmi rychle otupil. Tento specializovaný je naopak vyroben takovým způsobem a z takových materiálů, že toto nebezpečí nehrozí.

pila2

Je však jasné, že to něco stojí. Nejedná se zrovna o levnou záležitost, a tak není divu, že se mnoho lidí ptá, zda je skutečně nezbytné si jej kupovat. Zde pak samozřejmě záleží na konkrétní situaci každého z nás. Je však dobré položit si několik otázek.

Tou hlavní je, jak často budeme pracovat s ocelí. Pokud bude odpověď znít, že často, je potřeba se zamyslet, zda to bude jen u tohoto konkrétního projektu či zda se bude jednat o kontinuální stav. A pokud půjde o jeden projekt, jak dlouho bude trvat, než bude dokončen.

Jistě, může se to zdát jako mnoho, avšak věřte, že vám to nakonec ušetří peníze. A to se rozhodně vyplatí.